Blog

Per qu√® el catal√† ha de ser la llengua vehicular de l’educaci√≥?

Entenem que un √†mbit de socialitzaci√≥ i aprenentatge tan important com l’educaci√≥ √©s clau per garantir la cohesi√≥ social que volem per al nostre pa√≠s. √Čs per aquest motiu que creiem necessari que la llengua vehicular de l’educaci√≥ sigui el catal√†, la llengua pr√≤pia del pa√≠s, que entenem que ha de ser l’idioma d’acollida d’aquells nous ciutadans que no tenen el catal√† com a llengua materna. No desitgem un pa√≠s que separi els alumnes per cap motiu (sexe, religi√≥) i, per tant, tampoc no apostem per segregar-los per ra√≥ de la seva llengua materna. Volem uns ciutadans que siguin competents amb la llengua pr√≤pia del pa√≠s, el catal√†, i amb com m√©s lleng√ľes millor. Per assolir aquest objectiu s’ha demostrat que aquest √©s un bon sistema.

Aquest model est√† suportat pels fets de la hist√≤ria recent del pa√≠s: per la demanda de la fam√≠lies castellanoparlants de Santa Coloma de Gramenet (Barcelon√®s) perqu√® els seus fills, tot just acabada la dictadura Franquista, rebessin l’educaci√≥ en catal√† per assegurar-se que dominarien la llengua del pa√≠s que, si no, els seria impossible de con√®ixer ja que no era parlada ni a casa seva ni als seus barris; per les fam√≠lies del Pa√≠s Valenci√† que demanen escolaritzar els seus fills en catal√† malgrat que el govern auton√≤mic retalla les unitats en aquesta llengua tot i l’alta demanda; pels professors i les fam√≠lies de les Illes Balears i Piti√ľses que van fer vaga contra el Tractament Integral de Lleng√ľes que disminu√Įa a la m√≠nima expressi√≥ la pres√®ncia del catal√† a les aules; per tots els ciutadans que han sortit al carrer, una vegada i una altra, per oposar-se a les sent√®ncies dels tribunals que volien canviar el model ling√ľ√≠stic de l’escola saltant-se el consens social que t√© el sistema.

0 comentaris

Deixa un comentari