Blog

Per què la resta de ciutadans de l’estat espanyol no podran votar al referèndum de Catalunya?

El dret a l’autodeterminació és el dret col·lectiu de determinar lliurement, sense intervenció de tercers, l’estatut polític d’un país o col·lectiu. D’acord amb aquest doncs, serà la ciutadania de Catalunya qui decideixi democràticament el futur polític del país.

El dret a l’autodeterminació està recollit a la Carta de les Nacions Unides, a la Declaració Universal dels Drets Humans i al Pacte Internacional pels Drets Civils i Polítics. És un principi fonamental del dret internacional i és d’obligatori compliment per tots els països. És cert que, en primera instància, aquest va ser redactat en referència als processos de descolonització; tanmateix, d’acord amb l’evidència històrica, quan la Cort Internacional de Justícia (o “tribunal de la Haia”) va ser preguntada per l’adequació o no al dret internacional de la declaració d’independència de Kosovo, es va pronunciar a favor dels interessos kosovars. Així, afirmant que les declaracions d’independència no vulneraven en cap cas la legislació internacional, la CIJ estava estenent de facto el dret a l’autodeterminació a tots els pobles haguessin o no patit processos de colonització.

Així doncs, Catalunya, d’acord amb el dret internacional, els precedents internacionals (en els darrers 40 anys més de 35 països s’han independitzat al món i cap d’ells ho ha fet amb un referèndum a l’“estat matriu”) i la declaració de sobirania aprovada pel propi Parlament català, celebrarà el seu procés d’autodeterminació consultant-se a si mateixa únicament.

0 comentaris

Deixa un comentari