Blog

Per què en el referèndum no es podrà escollir la opció “estat federal”?

En una decisió tant important com el futur polític de Catalunya, cal ser honestos amb els ciutadans i posar sobre la taula únicament les opcions que depenen d’aquests de forma directa: mantenir l’status quo autonòmic o construir un estat propi i sobirà.

Les diverses propostes sorgides de l’ideari federalista (estat federal, federalisme asimètric, confederaciĂł d’estats…), tot i gaudir, en temps passats, d’àmplis suports a Catalunya, mai s’han materialitzat per una raĂł molt evident: no correspon tant sols als ciutadans de Catalunya decidir la forma d’organitzaciĂł territorial de l’estat espanyol. Incorporar doncs, la opciĂł federal, en el referèndum sobre el futur polĂ­tic de Catalunya seria banalitzar-lo, ja que possibilitaria la votaciĂł d’una opciĂł que amb tota probabilitat mai podria Ă©sser executada.

Així, la única decisió que ens correspon als catalans, com hem dit, en aquest sentit, és determinar si estem d’acord en iniciar la secessió de l’estat espanyol o no. I en cas afirmatiu, un cop constituït l’estat català, si s’escau, tocarà discutir quines relacions internacionals mantenir amb els estats del món, Espanya inclosa. D’igual a igual.

0 comentaris

Deixa un comentari